Risa's blog

Posts Tagged ‘backpacking

Ni waktu msh di Genting Highland nih..

Advertisements

Fotonya lucu kan? ehhehe…

ini msh di Wahana Genting Highland loh…Di dlm rumah coklat, n msh di Genting Highland tentunya…

Hr ke 5 ni hr trakhir di Singapur. Ga trasa rasanya hari berlalu begitu cepat. Rasanyabaru kmren nyampe, eh..skrng udah packing2 mo balik ke Indonesia. Karena mlmnya kita plng telat n backing2. jadinya kita gak kesiangan bangunnya. Untungnya pesawat kita boradingnya jam 12-an. Stlah check out dr hotel, kita mo langsung ke Changi Airport, tp krna ada temen dr Indonesia yg mo nitip oleh2 buat sodaranya, jd kita ketemuan di Stasiun. Skalian aja kita breakfast. Di stasiun, ada beberapa restoran yg berlabel halal kok. Tinggal pinter2 buat nyari n ga malu klo nanya2.

Tp kebanyakan di setiap stasiun ada peta restoran halal, meski jumlahnya ga bnyak. Selain itu, di restoran arab menunya pasti halal. Kmren Q sempet nyoba makanan ala middle east gtu..namanya chicken briyani. klo blm pernah nyoba masakan middle east, pasti rasanya aneh, coz terlalu berbumbu. memang orng india dan middle east itu suka bgt masak makanan yg berbumbu. Nah…chicken briyani itu nasi yg dalemnya ada ayam kari. nasinya pun ga putih, tp kyk nasi goreng, jd nasinya ada rasanya.

Q jg inget pas Q di Arizona, tiap hari slama bulan puasa, Q buka puasa di Islamic Center of Tucson. Menu buka puasanya pasti menu mediteranian. nasinya kyk nasi goreng, keras dan berbumbu. nah..chicken briyani mengobati rasa kangenku pd masakan mediteranian. Chicken briyani ini menu spesial di restoran yg ada di kawasan little india. harganya Sin $ 8. lumayan hamal sih.. tp ini menu andalan di restoran ini.

Oia, klo kita packpacking pake pesawat low cost carrier, tu terminalnya terminal 1. kan bandara changi ada bnyak terminal. jd biar ga salah terminal aja. ruang tunggunya lumyan enak kok, ada banyak komputer gratis yg bisa dipake ngenet. kren kmaren km mepet nyampe bandara, jd ga sempet nyobain komputer bandara deh..

Hmm..ga trasa liburan backpacking slama 5 hari selesai. Seneng rasanya n yg pasti ga nyangka rencana backpacking yg udah Q susun dan persiapin slama 2 bulan terlaksana, meski ada beberapa perubahan.

What’s next???

hmm..masih pengen backpacking ke bnyak negara nih..

Q list ya..

1. ke Thailand n Vietnam. Wajib ngunjungin buddha temple sm nyobain thai massage..

2. ke Beijing, Forbidden city n great wallnya itu lho.. wajib dikunjungi.Hong kong skalian…

3.  kliling Eropa (terinspirasi dr Andrea Hirata, hehe). Mulai dr Spanyol, PAris, Itali, Belanda, Jerman, Swiss, Inggris ( Hmm..apalagi ya..

4. ke India. Taj Mahal itu lho..tempat yg wajib dikunjungi

5. New Zealand. Dari kecil Q pengen liat sabana n stepa, peternakan kuda dan domba yg ada disana. Huff.. impian masa kecil nih… hehe

6. Klo udah ke New Zealand, wajib ngunjungin australi nih.. ke Opera House yg terkenal itu lho..wajib photo disana.

7. Ke Amrik lg. hehe.. dlu kan cm nyampe Los Angeles n Arizona. Pengen nih nyampe Washington….n berfoto di dpn patung liberty. hags..hags..

Stlah lama vakum nulis, tak lanjutin ah..cerita backpackingQ..

Begitu nyampe di Terminal Golden Mile Complex pada pukul 7 pg. Kita bingung mo tidur di mn. Rencana awal kita mo nginep di Hotel Citybackpaker, dimana bnyk backpacker yg nginep disitu, plus harga kamarnya murah lagi, cm Sing $ 19. Itu hotel ada di daerah Geylang. Tp menurut temennya temenQ yg udah lama tinggal di Singapur, tempat itu “citra kurang bagus” plus jauh dr MRT. Secara kita kemana2 lebih sering naek MRT, lebih murah n praktis.

Untungnya waktu kt di Malysia, temenQ smpet browsing hotel murah, akhirnya pilihan kita jatuh di salah satu hotel di daerah Bugis Street (lupa namanya). Dari terminal, kita naek taksi ke hotel yg km maksud, eh..ternyata tu hotel udah g beroprasi lg. Hmm.. akhirnya kt turun di dpn Fragrance Hotel 81 (katanya ni termasuk hotel murah). Smpe disana kita nanya harga kamarnya, eh..ternyata sehari harganya SIN $ 129. Wah..mahal betul.. budget kita kan dibwah SIN $ 50-an. Di Robenson Road, byak bgt hotel, krn kita rombongan ber7, kita nyebar utk nyari hotel murah. Alhasil, da hotel yg udah penuh, da hotel yg harga perkamarnya emang SIN $ 100-an. Huff..

Karena kita belom Sholat Subuh, maka kita berinisiatif buat nyari masjid, untunga g jauh dr t4 kita hanya 100 m. Q berpesan sm tmnQ utk nanya2 sm orang ttg hotel murah disekitar sini. Stlah kita sholat n sempet jg cuci muka, temenQ ngabarin klo ada yg mau nunjukin kita hotel murah. Dia orng Singapur, tp pernah tinggal di Indonesia. Alhamdulillah, akhirnya kt dpt hotel murah jg.

Stalah jalan kaki kurang lebih ratusan meter, sampailah kita di Tai Seng Hotel, letak hotelnya dibelakang restoran hindu. tepatnya di jalan Besar. daerah bugis street. Stalah kita tanya2, harga perkamarnya SIN $ 50/kamar. kita pesen 2 kamar utk 7 orng, jd 1 kamar per 3 orng. resepsionisnya bilang klo bertiga, boleh SIN $ 60, artinya SIN $20/ orang. Cihuy… lumayan lah buat semalem, coz besoknya kita hrs balik ke Indonesia. huff..g trasa lburan hmpir slesai…

Kita istirahat sebentar di hotel, kita makan branch (breakfast n lunch) di rumah makan muslim, masakannya lebih ke india gtu, coz berbumbu. Slama di Singapur n Mlysia, jdwal makan kt g tratur, makan sehari skali doank (hahaha..parah ya? bukan krn ngirit, tp pas kebetulan ja). tp klo ngemil mah..tetep setiap saat, hhahaha). Di Singapur, bnyak restoran yg berlabel halal, jd g usah kuatir. siang itu Q pesen Chicken Briyani, kyk nasi goreng campur ayam yg dimasak opor. Berhubung trakhir makan itu pas sore kmren di Genting Highland Mlysia, hmm..tentu masakan itu enak bgt. Klo Q berada di suatu daerah yg baru Q kunjungi, biasanya Q nyoba makanannya, lebih seru.. meski temen2Q cm milih ayam goreng.

Stlah kenyang, petualangan berikutnya adalah Shopping, hahaha..biasa pengen nyari souvenir murah. katanya di daerah bugis street ada supermarket yg buka 24 jam nonstop, namanya Mustafa Centre. stlah tanya pelayan restoran, kita jalan ke mustafa centre.. lmyan lah buat kita orng indonesia yg jarang jalan kaki. Slatah nyampe, hmm..mulailah kita hunting. Q beli gantungan kunci bertuliskan Singapore, trs beli gantungan dinding bertuliskan Singapore. lumyan lah buat oleh2. pas mo pulang, eh..Q liat da lipglos yg manjur bgt buat bibir, tu lipglos sm sm yg pernah Q beli di Arizona. hrganya 4 dolar. Dah lama Q nyari2 lipglos ini, akhirnya Q beli deh.. hoho.

sktr jam 3-an kita keluar dr belanja, kita nyari MRT Station mo ke Sentosa Island. Yuhuu.. pengennya sih mo liat Song of the Sea. Utk menuju ke Sentosa Island kita transit dlu di Vivo city, ini adalah sebuah mall. utk ke Sentosa kita naik ke lantai 5 klo g salah, trs beli tiket LRT ke Sentosa yg harganya SIN $3. KEbanyakan di Singapura itu, Stasiun MRT terletak dibawah mall, jd klo mo naek MRT hrs masuk mall dlu, enak sih..skalian cuci mata. hahaha. Terus biaya naik MRT rata2 SIN S$ 1-2. Ada tiket untuk sekali jalan, ada juga kartu kyk Ezlink(kartu prabayar utk naek kreta). KArtu disana refundable lho..jd klo kartu udah slesai digunain, bisa dimasukan lg ke mesin tiket buat direfund, dpt SIN $ 1 lho..lmyan kan?

Oia, di Sentosa Island itu ada sistem paket buat naek wahana yg ada disana. Klo g mau paket, bisa milih kok, wahana apa ja yg mau dinaikin. Kyk kmren Q mo liat Song of The Sea, Q perlu bayar SIN $ 10 buat liat pertunjukan air mancur selama 30 menit. tp keren bgt!!! Selain itu kita jg naik Flying… (aduh..lupa namanya). Klo di Sentosa Island, setiap wahana ada tarifnya. Klo dipikir2 enakan liburan di dufan, cukup bayar +/- 100 rb, kita bisa naek smua wahana mulai dari Korakora, tornado, dll. nah..klo di Singapura, smuanya bayar.

Stlah nonton Song of the Sea, kita balik ke Hotel. Sebagian temenQ msh pengen jln2 di Orchard Road. Eh..pas otw pulang, kita nyasar ke jalan lain. Otomatis harus nanya sana sini. Tp seru aja sih.. hahaha.

Ga trasa liburan sdh berakhir, hrs mulai packing2 buat balik ke Indonesia nih..

We’re arrived at Terminal Puduraya on 4.30 am. Then, we’re looking for Hotel. Actually, we didn’t want to stay longer in Malaysia, because our first plan is we’re going to Thailand. In fact, our body needs more rest, so we decided not to visit Thailand and reschedule it for next time. I spent 2 days and 1 night in Malaysia. Our plan during in Malaysia

1st day: we’re going to visit Genting Highland n Chinatown

2nd day: we’re going to visit KLCC and Central Market.

We found a near hotel from Terminal Puduraya, namely Hotel Puduraya. It’s located on the upper floor of Terminal Building. For 2D1N, I need to pay RM 41. I think that’s cheap because I share the hotel’s cost for three persons. We took a rest for awhile. At 11 am, we got our brunch for breakfast and lunch. We found halal food restaurant which is located in front or Terminal Puduraya. FYI, If you want to put your bag, so we can explore Malaysia without taking your bag, you can put it in a stand, which is name Luggage…. I forgot the name. but, It’s located near a ticket stand. U need to pay for RM 2/bag. You can leave it for safe.

At 12.00, we ordered ticket to go to Genting Highland. There is a direct bus from Terminal Puduraya to Genting. It only cost RM 11 for return ticket. You can also order what time will you be picked up. We chose to be picked up at 8.30 pm. We departed at 13.00 pm. The bus is full of tourist. It’s also comfortable. It takes about 2 hours from Terminal Puduraya to Genting.

# At Genting Highland

We took many pictures there, hahaha. There are 2 main destinations, namely indoor and outdoor. Both of them are good. But, if you want to raise your adrenaline, it’s better for you to take outdoor one and it cost RM 28. Unfortunately, there are some games that are underconstraction. So, We only enjoy some games. A couple minutes later, the rain and fog were coming and it maked most of games were closed. I felt cold then. The unhapy conditions forces us to walk around indoor area. At 8.30, our bus came and picked us up. We’re heading to Terminal Puduraya.

At night, we walked to Jalan Petaling. It’s Chinese night market, b’coz most of sellers are Chinese. Many stuffs are sold there and the thing that I like is we can bargain the price!!!. I bought a watch for RM 10. At the first time, the seller told the price was RM 15, but the I bargain it into RM 10. Finally, he gave it and I bought 10 watches for my sisters and brothers as a souvenirs. Then I walked around. I saw all sellers are welcome and offering their stuffs nicely, such as jeans, women bag, bag, food, fruits, belt, purse, nad souvenirs. But, you need to be good at bargain, if u’re not, u’re gonna get lost. If you want to buy souvenirs, it’s beter for you to go to Central market (it’s closed to Petaling). Becuase you can get cheaper price than in Petaling. At last, I was attracted to a nice bag, but the price is RM 85. I tried to bargain it into RM 35. But, he can’t give it to me. Finally, he gave me for RM 50. Yuhuu..I got new bag!!

I’ll continue my traveling story in 3rd day in Malaysia in next note..

I was arrived at Changi Airport at 10.30, an hour earlier than it should be. I had flight from Adi Sucipto Airport at 07.30.  Since we’re using low cost carrier, we was arrived at Terminal 1. One of my friends was waiting for us, then she showed us how to use MRT. She is so helpful. Actually, it’s so easy to use MRT. you can choose either to buy ez link card or single trip ticket. If you want to buy single trip ticket, the thing that you need to do is:

1. Go to ticket machine

2. choose buy single trip ticket then select the MRT station that you want.

3. The cost will be showed up and you need to put your money inside the machine.

4. take your ticket, n if there is any changes you can also take them.

MRT Single trip ticket is refundable. After using it, you can refund it for SGD $ 1. You can go to MRT by putting your card into MRT entrance gate. To take your train, just follow the sign.

Our first destination is Orchard Road. We walked around and brought some souvenirs at Lucky Plaza. I brought 3 items for only SGD $ 10. We took many nice pictures. We also saw Mount Elizabeth Hospital in where many Indonesian people  come to secure their illness. We also met some Indonesian people who are traveling and we asked about mosque around Orchard Road. She informed us the nearest mosque.

After walking around ORchard Road, we went to MErlion PArk in order to see MErlion statue, Esplanade and ride Singapore Flyer. From Orchard Road, we olny need to ride MRT and arrived at City Hall MRT Station, then we walked to Esplanade. We took our pictures there.

After there, we ride Singapore Flyer even it costs a lot, namely SGD $ 29.50 plus tax. We can ride it for about 30 minutes. It seems like we are inside a huge glass tube, so we can see whole Singapore clearly. You can see a beautiful scenery of Singapore both at noon or evening. If you visit Singapore, don’t forget to ride Singapore Flyer. You can also buy some souvenirs in there.

# Our next destination is Merlion Park. Actually, It is located near Esplanade, so you can walk from Esplanade to MErlion Park. Merlion is an icon of Singapore. Almost all tourist who visit Singapore take a picture in front of Merlion, including me, hahaha. Besides, I bought an ice cream which costs only SGD $ 1. It’s delicous and yummy. We spent our evening there until about 7 pm we decided to go back to City Hall MRT Station. We’re heading to Golden Miles Complex.

# Golden Mile Complex is a bus station. We’re planning to go to Malaysia by bus. If you want to go to Malaysia, you can choose either by bus or train. If you go by bus, it only takes 5 hours. How about the cost? which is is cheaper? I don’t know how much exactly train cost. When I was there, I prefer to go by bus. It costs SGD $ 20. The bus officer told me that there is a discount rate at that time. I think it’s promotion period. He said the common rate is about SGD $39-40. Our bus run at 11 p.m. We got nice bus with some facilities, such as blanket and mineral water. Its chair is so neat , so we can sleep well. But, unfortunately, the driver isn’t good enough.

As first time backpacker, we didn’t know about imigration in Singapore. When we want to go to Malaysia, we need to enter Singapore imigration. At 11.30, we’re at Singapore imigration and report that we’re out of Singapore. We needed to bring our bags and stuffs for security checking.At 12.00, we’re at Malaysia imigration, and we did the same thing as we had in Singapore.After having those imigration checkings, we can sleep well. We’re arrived ar Puduraya Bus Station at 4 a.m. Huffh..Finally we’re at Malaysia.

My backpacking story is to be continued…I’ll tell about my adventure in Malaysia. Just wait for it. 😉

I never thought I’m going to be a backpaker. I am going to explore Singapore, Thailand n Malaysia for 5 days. I hope I have enough time to explore may interesting places, foods and tourist destinations. I’m so excited to wait for the day time. Now, I’m packing my goods and other things I need.

Yesterday, I read a book, “1000 Places to See before you die”, but only e-book version, coz I don’t have enough money to buy it. I am inspired to travel around the world. I want to open my eyes and broaden my knowledge. Besides, I want to learn other country’s culture and behaviors.

Tomorrow, I’ll go for backpacking to three countries, namely Singapore, Thailand, and Malaysia. I ‘m not sure whether I’ll go for Thailand first and then go to Malaysia or vice versa. That’s only planning. I have prepared my luggage and all things I need such as, food, clothes, medicines, and of course money. I’ve saved some of my money to do my great journey. In addition, I’ve prepared some of my ID cards and its copies.

If my backpacking is done well, I plan to travel to other countries. I’m so excited to visit Vietnam and Laos (I hope I can travel to those countries on this year..yuhuu). Then, I’ll go to Beijing, China to visit Forbidden City and the Great Wall…

Hmmm..It seems like I have many travel plan.., hoho… Just hope that all of them will come true..;)


September 2019
M T W T F S S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Blog Stats

  • 66,230 hits

Pages

Advertisements